Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

Az újjáélesztett mellékág2014-03-19 14:23:14

A három kilométer hosszú és átlagosan 150 m széles sziget az 1452 és 1448 fkm között, a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa tájegységében található, fokozottan védett terület, a szigetet körbeölelő Duna-szakasz is védett.

A sziget mellékágában a projekt tervezésekor a feltöltődés erősen előrehaladott állapotban volt. Ennek oka az 1982-ben átadott, 6 m magas kő keresztgát, ami miatt a belépő víz egyre növekvő mennyiségű hordalékot rakott le. A víz a mellékágban csak magas vízállásnál, az év néhány napján folyt, akkor is a kőgát felett átbukva, erősen megváltoztatva a mellékági viszonyokat. A főág mederbevágódása és a mellékág fenékszintjének emelkedése, különösen a két végén mutatkozó markáns lerakódással, szinte teljesen lezárta a mellékágat. Az átfolyás hiánya miatt vize sekélyedett, felmelegedett, nyáron algásodott, gyakorlatilag állóvízzé vált. Élővilága degradálódott, a mellékági viszonyok megszűntek, ezzel az ilyen igényű fajok élettere lecsökkent a folyó ezen szakaszán. A rekreációs funkciója a mellékágnak beszűkült, és a közeli parti szűrésű kutak vízellátása is romlani kezdett.

A mesterségesen elzárt mellékág rehabilitációja során a megfelelő mérnöki módszerekkel, jól megtervezett beavatkozásokkal, reményeink szerint, évtizedekre biztosítottá vált a mellékági ökológiai rendszer jó állapota, az értékes élővilág fennmaradása. A tervezésnek két fő kritériuma volt: az év teljes egészében legyen legalább 180 cm vízmélység, valamint a lehető leghosszabb ideig legyen önfenntartó a meder (részletek a tervező, Abonyi Csaba cikkében). A munka 3,5 éves előkészítés után 1,5 év kivitelezéssel 2013 végére készült el. A mederkotrás a mellékág szélességének mintegy harmadát érintette. Összesen 160.000 m3 hordalék kikotrására került sor, amit a főágban helyeztek el.

A mederkotrás mellett a mellékágat elzáró kő keresztgát elbontása volt a siker másik kulcsa. A munka előfeltétele a gátban futó nagy átmérőjű ivóvízvezetékek kiváltása volt. Ezek a vezetékek viszik a DRV Zrt. Duna bal parti víznyerő kútjaiból a nyersvizet a túlparti tisztítóműbe, ahonnan az ivóvízvezetékbe táplálják. A két vezeték folyamatos működés mellett, egymás után került kiváltásra, irányított fúrással.

A vízvezeték kiváltása után a kő keresztgát felső 2 métere a gát teljes szélességében elbontásra került. A gát egy szakaszán további 4 m mély és a fenéken 20 m széles megnyitás készült, mely a meder kotort keresztszelvényéhez igazodott. A mederben a változatos morfológiának köszönhetően, a mély átfolyási szelvény mellett kétoldalt megmaradtak sekélyebb öblöcskék, tocsogós részek. Ezek növelik a terület diverzitását, némileg megőrizve az öregedő mellékágak adta előnyöket madártáplálkozóhely ill. halvermelőhely biztosításával.

A területen már pár hónap elteltével, az első áradások után látszik a folyó munkája: a geometrikus partot, rézsűt kezdi csészealakúra formálni, a kisebb suvadások nyomán a gyökerek alatt ívóhelynek alkalmas zugok alakultak ki, az enyhén kanyargós vonalvezetésű mederbe kisebb kanyarok kerültek. A zátonyokon megjelentek az élő folyóágakra jellemző hordalékformák. A 2013. októberi vizsgálat idejére olyan természetvédelmi oltalom alatt álló halfajok jelentek meg a zárás megnyitásának hatására a mellékágban, melyek korábban nem voltak jelen, mint például dunai ingola, halványfoltú küllő, selymes durbincs. A szigeten 2012-ben barna kánya fészkelést regisztráltunk, és két hódcsalád is megtelepedett. A parti szűrésű kutakban a vízminőség javulása becslések szerint mintegy 5 év múlva fog jelentkezni.

 

 

« Vissza a listához