Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

Konferencia (D3 Akció)2013-10-18 15:37:19

A WWF Magyarország projektpartnereivel nemzetközi konferenciát tartott a „Közösségi jelentőségű ártéri élőhelyek védelme a Béda-Karapancsa különleges természetvédelmi területen található Szabadság-szigeten és mellékágánál” című LIFE+ projekt keretében. A konferencia a most záruló LIFE projekt kapcsán lehetőséget nyújtott a szakmai tapasztalatcserére a Duna menti mellékágaknak és ártéri élőhelyeknek a jelenlegi természetvédelmi helyzetéről, a veszélyeztető tényezőkről, hasznosítási és kezelési, valamint élőhely-rehabilitációs lehetőségekről. Emellett más folyókat érintő, de a Dunára nézve is releváns eredmények is szóba kerültek.

 

ELHANGZOTT ELŐADÁSOK LETÖLTÉSE >>

PROGRAM LETÖLTÉSE >>

 

FELHÍVÁS

A WWF Magyarország projektpartnereivel nemzetközi konferenciát szervez a „Közösségi jelentőségű ártéri élőhelyek védelme a Béda-Karapancsa különleges természetvédelmi területen található Szabadság-szigeten és mellékágánál” című LIFE+ projekt keretében. Rendezvényünk gyakorlati célja a különböző régiókban dolgozó kutatók, vagyonkezelők, területkezelők, tervezők, állami és civil szakértők és más érintett szakemberek tapasztalatcseréjének segítése. A konferenciával szeretnénk újabb lökést adni az ártér- és folyórehabilitációs munkáknak, új projekteknek, kapcsolódási pontokat keresve az aktuális vízgyűjtő-gazdálkodási és árvíz-kockázati tervezéshez is.

Konferencia nyelve magyar és angol. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a határainkon innenről és túlról!

Időpont:                      2013. november 18-19.

Helyszín:                     Mohács, Szent János Hotel

(http://www.hotel-szentjanos.hu/ 7700 Mohács, Szent Mihály tér 6-7.)

Jelentkezési határidő
: 2013. november 7.

Főbb témakörök
:    

    Mellékágak és szigetek szabályozott folyókon. Egy-egy hazai vagy határainkon túli folyószakaszon a mellékágak, holtágak, szabályozott és természetes folyószakaszok tájtörténeti, hidromorfológiai, botanikai-zoológiai bemutatása. Természetvédelmi problémák és vízgazdálkodási kihívások. Folyóvízi és ártéri fajok és életközösségek kutatásának eredményei.

    Ártéri élőhelyek nagy folyók mentén, különös tekintettel a puhafa ligeterdőkre. Egykori és mai ártéri területek természetvédelmi problémái. Az erdőgazdálkodás, valamint a természetvédelmi erdőkezelés lehetőségei, gyakorlati nehézségei, kihívásai ártéri körülmények között.

    Inváziós növény és állatfajok folyóvízi és ártéri élőhelyeken. A vizesélőhelyek legfontosabb inváziós növény és állatfajai, visszaszorításuk lehetőségei.

    Élőhely-rehabilitáció. Szabályozott folyómedrek, mellékágak és ártéri vizesélőhelyek helyreállításának lehetőségei. Megvalósult és tervezés alatt levő projektek, azok eredményei és legfőbb tanulságai. Rehabilitált élőhelyek által nyújtott ökoszisztéma szolgáltatások.

    A fentiekre elméleti és gyakorlati példák, módszerek, költségek, partnerségek.


Jelentkezés: a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével, e-mailben a klara.kerpely [kukac] wwf.hu címen.

A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A résztvevők létszáma korlátozott, ezért szervezetenként legfeljebb 2-3 fő részvételét tudjuk ingyenesen biztosítani. A helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. Lemondásra, a szállásfoglalás miatt csak a jelentkezési határidőig, 2013. november 7-ig van lehetőség. Ha regisztrált, de mégsem tud eljönni, kérjük, azonnal jelezze a szervezőknek.

Az ingyenes létszámon felül további érdeklődőket is szeretettel várunk a szabad szálláshelyek függvényében, de számukra a szállás és a kétnapi étkezés önköltséges, kedvezményes áron biztosított (12.360 Ft/fő), melyről a szálloda számlát állít ki a helyszínen. A részvételi szándékot ez esetben is kérjük 2013. november 7-ig jelezni!

Jelentkezés előadással vagy poszterrel:

A meghívott előadók mellett korlátozott számban további rövid (max. 10 perces) előadások tartására és poszterek kihelyezésére is lehetőséget biztosítunk a résztvevőknek. Kérjük az előadni szándékozókat, hogy a jelentkezéssel egy időben mellékeljék az előadás max. 3000 karakter (szóközökkel) hosszú absztraktját is, melyben ismertetik a bemutatni kívánt kutatás vagy terepi munka hátterét, céljait, legfontosabb eredményeit és rövid megvitatását.

Előadásokat és posztereket magyarul és angolul is várunk. A konferencia anyagát összefoglaló kiadványban fogjuk megjelentetni.

Előzetes program
:

A szakmai program az első másfél nap során a fő témakörökbe rendezett előadásokból, műhelyvitákból és poszterszekcióból áll, majd a második nap délutánján a mohácsi Szabadság-sziget és mellékág LIFE+ projektterület meglátogatásával zárul. Az öt témakörben a felkért és a jelentkezők közül kiválasztott előadók tartanak előadást. A további prezentációknak a poszterszekcióban tudunk helyet biztosítani.

A programot a konferencia honlapján folyamatosan frissítjük. A végleges programot a regisztrált résztvevőknek e-mailen is megküldjük.

Meghívott előadók:

Dr. Tamás Enikő Anna, Eötvös József Főiskola
Dr. Bartha Dénes, Nyugat-Magyarországi Egyetem
Ádám Szilvia, Szent István Egyetem
Szalóky Zoltán MTA ÖK Dunakutató Intézet
Dr. Tóth Balázs, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Parrag Tibor, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Kövesi Sándor, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Siposs Viktória, WWF Magyarország
Abonyi Csaba, Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
Lovas Attila, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Dr. Ulrich Schwarz, FLUVIUS Floodplain Ecology and River Basin Management, Ausztria
Dr. Stefan Schindler, University of Vienna, Ausztria
Stefan Schneeweihs, Donau-Auen National Park, Ausztria
Georg Frank, Donau-Auen National Park, Ausztria
Dr. Tomás Kusik, BROZ, Szlovákia
Katerina Holubova, Water Research Institute, Szlovákia


További információ:

Szervezéssel kapcsolatos és általános kérdésekben:
Kerpely Klára, 30-233-7368, klara.kerpely [kukac] wwf.hu

Szakmai programmal kapcsolatos kérdésekben:
Siposs Viktória, 30-678-4169, viktoria.siposs [kukac] wwf.hu

 

« Vissza a listához